Therapievorm: fascial release

Fascia heeft de laatste jaren veel meer bekendheid gekregen. En terecht!

Fascia wordt in het Nederlands ook wel bindweefsel genoemd. Het is een ononderbroken netwerk dat verbonden is met spieren, botten, organen, het zenuwstelsel, enz. Het is een groot netwerk door het hele lichaam en laat alle structuren samen functioneren als 1 geheel.

Fasica is dus overal in het lichaam! Het is het grootste orgaan in het lichaam en speelt een rol in alle processen van het lichaam. Het is een complex, holistisch en zelf regulerend orgaan.

Veel klachten bij hond of paard (of mens) ontstaan in de fascia of hebben invloed op de fascia.

Fascia release is een massage techniek of therapievorm waarbij ik werk op de fascia. Door speciale massagetechnieken toe te passen kan de fascia weer terug naar zijn oorspronkelijke functie. Kenmerkend voor de fascia release is dat ik tijdens de behandeling wacht op de release van de fascia/van het dier.

Een fascia behandeling heeft niet alleen invloed op het bewegingsapparaat, maar op het hele lichaam!

Effect van de behandeling: minder spanning, meer verbinding in het lichaam, betere stofwisseling en betere werking van de organen.
Dit kan zich uiten in het letterlijk zachter worden van je paard of hond, glanzen van de vacht, positieve gedragsverandering, betere beweging, betere coördinatie, minder last van spijsverteringsklachten, enz.

 

Therapievorm sportmassage

techniek sportmassage

Wat is sportmassage? Heel vaak wordt sportmassage in verband gebracht met sporthonden.

Maar de term sportmassage zegt juist iets over de massage techniek!

Sportmassage is een diepe massage techniek die bedoeld om het lichaam weer in balans te krijgen.
Er is bij deze massage extra aandacht voor de spieren en beweging. Daarbij wordt er afgewisseld met diepe, langzame of juist ritmische massagetechnieken. Door ervoor te zorgen dat het lichaam optimaal kan bewegen vermindert spanning en stress en heeft de massage een ontspannende werking op het lichaam.
Sportmassage kan daardoor een heel mooi effect hebben bij honden met stress, spanning in het lichaam, overbelasting of een ‘verkeerde’ houding of beweging.
Sportmassage zorgt voor een betere circulatie van het bloed en kan bijdragen in een sneller herstel en verminderen van pijn of ongemak.

Daarnaast heeft je dier meer bewegingsvrijheid, betere coördinatie, balans en bewustzijn over zijn eigen lichaam.

 

Therapievorm: Medical taping

Tapen wordt bij mensen (en paarden) al jaren succesvol ingezet. Onder andere in de sport of bij het herstel van blessures wordt veel gebruik gemaakt van tape. Maar wist je dat we de tape ook in kunnen zetten bij honden?!

De tape die we gebruiken is een elastische tape. Deze tape ondersteunt het herstel en lichaamseigen genezing, zonder de bewegingsvrijheid te beperken. De tape heeft een liftend effect op de huid en fascia wat zorgt voor een betere circulatie, minder druk op pijnreceptoren en stimuleert het neurologisch systeem.
De tape zorgt daardoor voor pijnverlichting, sneller herstel en een betere beweging.

De tape die we gebruiken is speciaal ontwikkeld voor dieren met een anti-allergische lijmlaag en het is een vetilerende en huidvriendelijke tape. Daardoor kan de tape zelfs een paar dagen blijven zitten.

Kunnen we dan alle honden tapen?
Ondanks de vacht kunnen we een hond heel goed tapen. Via de vacht heeft de tape nagenoeg dezelfde werking als bij ons op de huid. De enige uitzonderingen wanneer we niet kunnen tapen is bij honden met een extreem lange vacht of bij honden met een hele dikke ondervacht.

Taping is een mooie aanvulling op de massage behandeling!

Naast de toepassing van tape volgens het medical taping concept, is de tape ook in te zetten voor myofascial release.
Taping vormt een mooie aanvulling op de myofascial release behandeling en zorgt ervoor dat de behandeling langer door kan werken.

 

Therapievorm: Integrative animal therapy

Integrative animal therapy is een zachte, maar krachtige, manuele therapievorm, waarbij ik met mijn handen luister waar het lichaam ondersteuning nodig heeft.

Het lichaam is een vloeibaar geheel en in optimale balans is alles met elkaar verbonden en stromend.
Met de integrative animal therapy ga ik op zoek naar wat het lichaam weer nodig heeft om weer vloeibaar en stromend te zijn. Daarbij werk ik met reflexritmes van het autonome zenuwstelsel, zenuwen, fascia, organen, spieren, botweefsel, lymfe en bloedvaten. Door deze te herstellen wordt het totale zelfherstellend vermogen van het lichaam herstelt.

Wanneer ik de therapievorm toepas ziet het er voor de toeschouwer misschien uit alsof ik niks doe. Het is een zachte aanrakingstechniek waarbij ik mijn handen soms heel lang op dezelfde plek laat liggen tot het ritme van het weefsel weer is hersteld. Het voordeel van deze therapievorm is dat het niet gevoelig of pijnlijk is en daardoor geschikt is voor ieder dier!

Integrative animal therapy is geschikt voor ieder dier, maar vooral bij stress, fysiek ongemak, pijn en situaties waarin het lichaam moet herstellen.

 

Therapievorm: lymfedrainage

Manuele lymfe drainage (MLD) is een hele zachte massagetechniek om het lymfestelsel te ondersteunen.

Het lymfestelsel zorgt voor de circulatie van vocht, uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen, speelt in rol in de hormoonhuishouding, zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Je kunt je voorstellen dat er allerlei klachten kunnen ontstaan wanneer het lymfestelsel niet goed werkt. Gelukkig kunnen we het lymfestelsel ondersteunen door middel van manuele lymfe drainage (en taping).

Voor de toeschouwer lijkt het alsof ik bijna niets doe tijdens de lymfedrainage. Dat is juist de kunst!

Manuele lymfe drainage is namelijk van positieve invloed op het zenuwstelsel en dan voornamelijk het parasympatische deel. Dit deel wordt aangesproken in rust en ontspanning en is dus ook het doel van de behandeling.

MLD zorgt dus voor een reeks aan reacties binnen het lichaam:
– Het zorgt ervoor dat de afvoer van afvalstoffen
– Het bevordert herstelprocessen in het lichaam
– Draagt bij aan de algehele weerstand van het dier

De manuele lymfedrainage zet ik in als aanvullende behandel techniek in situaties waarin het dier moet herstellen, bijvoorbeeld na blessure, trauma of operatie. Bij oedemen, slecht helende wonden, zomereczeem en een slechte algehele weerstand.

 

Therapievorm: fitness/body en balans

Fitness voor honden zorgt er voor dat via de juist oefeningen op maat geselecteerd voor de hond. De hond zijn lichaam optimaal leert kennen en de juiste spieropbouw krijgt. Om hem te helpen bij eventueel een herstel maar ook bij andere lichamelijke ongemakken(bv heupdysplasie ect).

Aanvullende therapievormen

Naast de manuele technieken zet ik soms ook nog andere aanvullende therapievormen in zoals;

Bachbloesem therapie, aromatherapie, massage met edelstenen, crosslinq® tape, medical taping, guasha massage.

Ook deze therapievormen worden afgestemd op de behoefte van het dier.