Therapievorm sportmassage

techniek sportmassage

Wat is sportmassage? Heel vaak wordt sportmassage in verband gebracht met sporthonden.

Maar de term sportmassage zegt juist iets over de massage techniek!

Sportmassage is een diepe massage techniek die bedoeld om het lichaam weer in balans te krijgen.
Er is bij deze massage extra aandacht voor de spieren en beweging. Daarbij wordt er afgewisseld met diepe, langzame of juist ritmische massagetechnieken. Door ervoor te zorgen dat het lichaam optimaal kan bewegen vermindert spanning en stress en heeft de massage een ontspannende werking op het lichaam.
Sportmassage kan daardoor een heel mooi effect hebben bij honden met stress, spanning in het lichaam, overbelasting of een ‘verkeerde’ houding of beweging.
Sportmassage zorgt voor een betere circulatie van het bloed en kan bijdragen in een sneller herstel en verminderen van pijn of ongemak.

Daarnaast heeft je dier meer bewegingsvrijheid, betere coördinatie, balans en bewustzijn over zijn eigen lichaam.

 

Therapievorm: Integrative animal therapy

Integrative animal therapy is een zachte, maar krachtige, manuele therapievorm, waarbij ik met mijn handen luister waar het lichaam ondersteuning nodig heeft.

Het lichaam is een vloeibaar geheel en in optimale balans is alles met elkaar verbonden en stromend.
Met de integrative animal therapy ga ik op zoek naar wat het lichaam weer nodig heeft om weer vloeibaar en stromend te zijn. Daarbij werk ik met reflexritmes van het autonome zenuwstelsel, zenuwen, fascia, organen, spieren, botweefsel, lymfe en bloedvaten. Door deze te herstellen wordt het totale zelfherstellend vermogen van het lichaam herstelt.

Wanneer ik de therapievorm toepas ziet het er voor de toeschouwer misschien uit alsof ik niks doe. Het is een zachte aanrakingstechniek waarbij ik mijn handen soms heel lang op dezelfde plek laat liggen tot het ritme van het weefsel weer is hersteld. Het voordeel van deze therapievorm is dat het niet gevoelig of pijnlijk is en daardoor geschikt is voor ieder dier!

Integrative animal therapy is geschikt voor ieder dier, maar vooral bij stress, fysiek ongemak, pijn en situaties waarin het lichaam moet herstellen.

 

Therapievorm: lymfedrainage

Manuele lymfe drainage (MLD) is een hele zachte massagetechniek om het lymfestelsel te ondersteunen.

Het lymfestelsel zorgt voor de circulatie van vocht, uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen, speelt in rol in de hormoonhuishouding, zenuwstelsel en het immuunsysteem.
Je kunt je voorstellen dat er allerlei klachten kunnen ontstaan wanneer het lymfestelsel niet goed werkt. Gelukkig kunnen we het lymfestelsel ondersteunen door middel van manuele lymfe drainage (en taping).

Voor de toeschouwer lijkt het alsof ik bijna niets doe tijdens de lymfedrainage. Dat is juist de kunst!

Manuele lymfe drainage is namelijk van positieve invloed op het zenuwstelsel en dan voornamelijk het parasympatische deel. Dit deel wordt aangesproken in rust en ontspanning en is dus ook het doel van de behandeling.

MLD zorgt dus voor een reeks aan reacties binnen het lichaam:
– Het zorgt ervoor dat de afvoer van afvalstoffen
– Het bevordert herstelprocessen in het lichaam
– Draagt bij aan de algehele weerstand van het dier

De manuele lymfedrainage zet ik in als aanvullende behandel techniek in situaties waarin het dier moet herstellen, bijvoorbeeld na blessure, trauma of operatie. Bij oedemen, slecht helende wonden, zomereczeem en een slechte algehele weerstand.

 

Therapievorm: fitness/body en balans

Fitness voor honden zorgt er voor dat via de juist oefeningen op maat geselecteerd voor de hond. De hond zijn lichaam optimaal leert kennen en de juiste spieropbouw krijgt. Om hem te helpen bij eventueel een herstel maar ook bij andere lichamelijke ongemakken(bv heupdysplasie ect).